Voor 14:00 besteld, morgen in huis

De 5 voordelen van de biologische pindakaas

Om goed te kunnen uitleggen wat biologisch geteelde pinda’s nou onderscheidt van niet-biologisch, is een korte toelichting over de teelt van pinda’s wel op z’n plaats. 

De manier waarop pinda’s groeien is namelijk best bijzonder: boven de grond zie je alleen een groen plantje uitsteken, maar ‘the real magic’ gebeurt allemaal onder de grond!  


PNUTS draagt haar steentje in de biologische food-industrie bij door te kiezen voor het volledig biologisch produceren van de pindakaas. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of GMO’s. Daarbij komt dat PNUTS pindakaas ontzettend duurzaam produceert als het om de verpakking gaat: we maken geen gebruik van plastic en lege potjes kunnen bijgevuld worden. Daarbij komt dat de makerij van PNUTS ook nog eens op zonne-energie draait! 


Maar, wat zijn nu eigenlijk de voordelen van biologische pindakaas als het gaat om gezondheid en milieu?

1. Duurzaam multi-talentje

De pindaplant is een zero-waste plant. Dit komt omdat na het oogsten van de pinda, niet alleen de pinda gebruikt wordt, maar wordt bijvoorbeeld ook de plant vermalen en gebruikt als voer voor het vee! Pindaschillen kunnen daarbij nog eens tot brandstof worden gemaakt! Brikettenpersen zorgen ervoor dat de pindaschillen worden samengeperst en verbrand, waaruit weer warmte en kracht geproduceerd wordt. Ook hebben pindaplanten een uniek vermogen om de bodem te verbeteren. Ze zijn stikstofbindend, wat betekent dat ze stikstof uit de lucht halen en zelf produceren in de grond, waar andere gewassen ook weer van profiteren! 

2. Weinig waterverspilling

Omdat pinda planten bijna geen water nodig hebben, hebben ze de kleinste carbon footprint van alle noten en peulvruchten. Daarbij is de pinda ook enorm voedzaam voor de bodem waar ze op groeien en worden ze al jaren gebruikt als ‘grond verjonger’. Dit betekent dat er minder kunstmest nodig is om pinda's te telen, evenals de andere verschillende gewassen, wat resulteert in minder uitstoot van broeikasgassen.

3. Geen palmolie

Apart van het productieproces van de biologische pindakaas, maakt ook de samenstelling een verschil in hoeverre de pindakaas duurzaam is. PNUTS pindakaas bestaat volledig uit biologische pinda’s, zónder palmolie. Voor de productie van palmolie wordt helaas nog steeds dagelijks een grote hoeveelheid meters aan oerwoud gekapt. PNUTS steekt hier een stokje voor en gebruikt enkel een beetje kokosolie voor die extra smeuïge feeling!

4. Gezonde keuze

Tegenwoordig is pindakaas niet meer weg te denken van de ontbijttafel. Het is onderdeel geworden van het traditionele idee van ontbijten, en dat is maar goed ook! Naast de vele voordelen die pindakaas kent voor de gezondheid, is het ook nog eens ontzettend lekker! Moet je nagaan wat een goede biologische pindakaas kan doen: PNUTS pindakaas is de lekkerste biologische pindakaas qua samenstelling, en daarbij ook nog eens het eerste merk die komt in drie heerlijke varianten
Omdat pindakaas van nature rijk is aan eiwitten, past het perfect in een vegetarische of veganistische levensstijl. Dit maakt PNUTS pindakaas de toekomst, terwijl vlees langzaam maar zeker vervangen kan worden door plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Geen zorgen dus, over de productie of samenstelling van PNUTS. Enkel en alleen genieten!

5. Energie booster

Vaak worden koolhydraten gezien als de enige verantwoordelijke voor het aansturen van je energie. Maar, dat ook vet een goede bron is van energie. De biologische pindakaas van PNUTS, die boordevol gezonde vetten en eiwitten zit, levert daarmee gezonde calorieën aan je lichaam die je tegelijkertijd ook een energie-boost geven! Dit is de reden dat een lepel pindakaas perfect gebruikt kan worden als een pre-workout ter ondersteuning. Om die reden zijn veel diëtisten gek op pindakaas!

Kortom: de biologische pinda en daarmee ook bio pindakaas heeft ontzettend veel voordelen, die zowel mens als natuur een stap verder kan brengen. Zo is de pindaplant goed voor milieu en een heel efficiënt gewas voor de landbouw. Daarbij is het is ook nog eens super gezond en eiwitrijk. Des te meer reden om jezelf gelukkig te prijzen als je van pindakaas houdt!